Inkontinens

Nedsat evne til at kunne kontrollere vandladningen grundet inkontinens

Utæthed for urin kaldes også for urininkontinens og skyldes en nedsat evne til at kunne kontrollere vandladningen.

Inkontinens er ofte set blandt kvinder, og faktisk oplever 50 % af alle kvinder i løbet af deres liv en form for dette.

Stress inkontinens er den mest almindelige form for inkontinens. Lukkemusklerne til urinblæren vil i dette tilfælde være svækket, således at lukkemusklerne ikke er i stand til kunne hindre urinen i at forblive i blæren.

Trykket i bughulen stiger, når man hoster, nyser , løfter eller skubber noget fysik tungt. Denne form for inkontinens kan ofte hænge sammen med alderen og fødsler.

I forbindelse med graviditeten og babyen vokser i maveregionen, vil der med tiden opstå et konstant tyngdetryk mod blæren og bækkenbundsmuskulaturen. Bækkenbundsmuskulaturen vil med tiden blive svag og miste sin evne til, at kontrahere sig.

Fortrinsvis førstegangsfødende kvinder oplever i forbindelse med fødslen, at der kan opstå rifter eller bristninger i skederegionen, fordi barnets hoved og krop er relativt stort i forhold til den åbning, babyen skal passere.

Undersøgelser har bevist at kvinder, der har udført bækkenbundstræning kan afhjælpe urininkontinens. Bækkenbundstræning er alfaomega, og det er vigtigt, at man ved, hvordan man udfører et korrekt knib. Det anbefales derfor, at man bliver undersøgt af en specialuddannet fysioterapeut med speciale i GynObsfysioterapi.

Et skjult antal af kvinder i forskellige målgrupper går i tvivlsomhed, uden af have viden om eller troen på, at det er muligt, at gøre noget ved problemet.

Mange kvinder har efterhånden kendskab til, hvor alle byens offentlige toiletter befinder sig, da det er nødvendigt at komme på et toilet hurtigst muligt, når trangen melder sig.

Under konsultationer møder Anne flere kvinder, der beskriver deres livskvalitet som særligt nedsat, grundet de har måtte trække sig fra flere sociale arrangementer og deres fritidsinteresser.

70% af alle kvinder, der har urininkontinens, kan hjælpes ved at gennemgå et superviseret træningsforløb hos en Gynobs fysioterapeut.

Behandlingsforløb

Behandlingen er individuel, og der bør forud laves en indvendig undersøgelse af bækken-bundsmuskulaturen med accept fra patienten.

Behandlingerne bliver fordelt over 2 – 3 måneder med 2 – 3 opfølgninger undervejs, da der skal være tid til selvtræning. Behandlingen er tidskrævende, og derfor er det særligt vigtigt, at væbne sig med tålmodighed.

Stressinkontinens

Stress-inkontinens kaldes også anstrengelsesinkontinens. Det er typiske kvinder, der rammes, men mænd kan også få stress-inkontinens. Ved stressinkontinens er der utæthed for urin ved fysisk aktivitet som fx løb, løft, hop, host, grin, nys, osv. Som oftest er det en lille mængde urin, der lækkes.

Urge-inkontinens

Urge-inkontinens kaldes også tranginkontinens eller ‘den overaktive blære’. Både kvinder og mænd rammes af urge-inkontinens. Urge-inkontinens defineres som følelse af en bydende trang til at lade vandet. Mange har svært ved at nå toilettet i tide.

Urge-inkontinens kan skyldes hyppige sammentrækninger af blæremuskulaturen, der medfører, at blæren tømmes helt eller delvist uden kontrol. Som oftest er det en større mængde urin, der lækkes ved urge-inkontinens.

Blandings-inkontinens

Det er muligt at have flere typer inkontinens på én gang. Derfor er det vigtigt at blive udredt.