Efterfødsel

Efter fødsel og genoptræning

Det kan være en udfordring for mange kvinder at aktiverer sin muskulatur i bækkenbunden igen efter en fødsel. Denne aktivering kender de fleste også som at kunne knibe sammen i sin bækkenbund.

Knibefunktionen spiller en vigtig rolle i forhold til, at kunne holde på luften, vandet og afføringen, da muskulaturen er svækket, og har mistet grader af sin funktion.

Bækkenbundens funktion er netop, at kunne trække sig sammen og holde på vand og gas.

Genoptræning af bækkenbunden er et overset område for mange førstegangs fødende kvinder, da de ofte bliver fejl informeret hos egen læge eller sygehuset.

Som Gynobsfysioterapeut, vil Anne til hver en tid anbefale, at kvinder der har gennemgået en graviditet og en fødsel, søger et superviseret genoptræningsforløb, og dermed opnår gode forudsætninger for genoptræning af knibefunktion og styrkelse af muskulaturen i underlivet igen.

Symptomer

  • Hævelse og smerter i underlivet opleves i nogle tilfælde i flere måneder efter en fødsel.
  • Tyngdefornemmelse i underlivet. Opleves nogle måneder efter fødslen.
  • Halebenssmerter i siddende funktion.
  • Urininkontinens – Svært ved at holde på vandet ved fysisk belastning.
  • Afføringsinkontinens – Kan ikke holde på prutter og afføringen.
  • Smerter ved samleje. Arvævsdannelse kan være årsagen til dette.

Overstående symptomer ses ofte efter en fødsel. Hvis symptomerne er vedvarende, og smerterne er store, og man slet ikke kan holde på urin og afføring, anbefales det at tage kontakt til egen læge.

Du er altid velkommen til, at kontakte Gravida, hvis du har spørgsmål. Anne står altid klar til at vejlede sine patienter i den bedste retning.

Efterfødsels undersøgelse

Ønsker du at få dit underliv undersøgt af en gynækologisk fysioterapeut efter din fødsel?

Der er mange kvinder, som går til egen læge og får en 8 ugers undersøgelse. Men ofte hører jeg, at de er ikke er blevet hørt og taget alvorligt.

Jeg ser 8 ugers undersøgelsen som noget af det vigtigste, efter man har født især vaginalt. Det at kunne aktiverer et rigtigt knib i sin bækkenbundsmuskulatur efter en fødsel og graviditet, kan være svært og nærmest umuligt.
Men bestemt ikke umuligt, blot med den rette rådgivning og træning, kan meget lade sig gøre.

Jeg laver gynækologiske undersøger og tilrettelægger individuelle træningsprogrammer til kvinder, som ønsker at få genoptrænet deres bækkenbund efter en graviditet og fødsel.

Husk det er aldrig for sent at gå igang med at træne ens bækkebund.